Hned se vrhneme na nářadí. Nejprve si ale dejte cookies

Nechceme vás rušit reklamou, která vás nezajímá. Proto používáme cookies. Malé soubory, které se dočasně uloží ve vašem prohlížeči. Díky tomu poznáme, které nářadí se vám nejvíc hodí do dílny a budeme si pamatovat třeba i to, co jste si u nás nechali v košíku. Tohle nastavení můžete kdykoliv změnit.

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Autorizovaný prodejce Bosch,
Flex, Festool, PICA.

Káva nebo čaj? Ano, prosím, ale bez příchuti vodního kamene!

08.01.2024 10:01

Ranní rituál – šálek dokonalé kávy nebo čaje – začíná mnohem dříve, než si možná myslíte. Nejen výběr kávy nebo čaje, ale také stav vaší konvice nebo kávovaru totiž hraje zcela zásadní roli. Vodní kámen, který vzniká jejich každodenním používáním, ovlivňuje chuť vody a potažmo i výslednou chuť vašeho nápoje.

Pojďme se podívat na to, jak může pravidelné odvápňování zlepšit chuť vaší kávy a prodloužit život vašich spotřebičů. 

odvápňování kávovaru

 

Vodní kámen je skrytý nepřítel 

vodní kámen
Každá kapka vody, která projde vaším kávovarem nebo konvicí, obsahuje minerály, jako je například vápník nebo hořčík, které se ve spotřebiči postupně hromadí a tvoří tzv. vodní kámen. Tento nezvaný host – nepřítel nejen že zhoršuje chuť vašeho nápoje, ale také snižuje efektivitu a zkracuje živnost vašeho kuchyňského pomocníka. Nezanedbávejte proto první známky jeho přítomnosti a zatočte s ním co nejdříve.  

 

Pravidelné odvápňování má své výhody

  • Pravidelným odvápňováním výrazně prodloužíte životnost kávovaru nebo konvice. 
  • Vodní kámen prodlužuje dobu ohřevu vody. Jeho odstraňováním tedy i dlouhodobě snižujete svou spotřebu energie.  
  • Pokud o svůj spotřebič pečujete, předejdete i tomu, že se části usazeniny dostanou přímo do vašeho nápoje. 
  • Vaše káva nebo čaj budou chutnat tak, jak mají. Žádná příchuť vodního kamene
     

Kdy a jak často odvápňovat? 

odvápňování konvicePravidlo říká, že čím více kávovar používáte, tím častěji byste měli odvápňovat. Vše závisí na tvrdosti vody a na tom, jak často daný spotřebič používáte. Pokud máte tvrdou vodu a kávovar či konvici používáte každý den, doporučujeme odvápňovat každý měsíc (maximálně dva). Používáte-li je však jen výjimečně, nebo je ve vaší oblasti měkká voda, stačí odvápnění méně často, např. 1x za čtvrt roku.

 

 Jak zjistíte tvrdost vody? Tento údaj zpravidla najdete na webových stránkách dodavatele vody.  Může si také koupit testovací pásky, díky kterým tvrdost vody zjistíte během pár sekund. Ideální hodnota tvrdosti vody je 2-3 mmol na litr

 

Čím odvápňovat?  

Konvici i kávovar lze čistit a odvápňovat různými prostředky. Většinu z nich běžně najdete ve své domácnosti. Postup je u všech stejný – smícháte s vodou, převaříte a necháte odstát. Rozdíl je potom pouze v poměru vody a daného prostředku. 

  • odvápňovací roztok či tablety 
  • ocet 
  • soda bikarbona 
  • citrón nebo kyselina citrónová 

rychlovarná konvicePtáte se, jestli lze vodnímu kameni a potřebě častého odvápňování nějak předejít? Určitě. Odpovědí je filtrovaná voda, která může tvorbu vodního kamene významně snížit. Stejně tak vám pomůže, když budete své domácí spotřebiče pravidelně vyplachovat a čistit, a přirozeně tak odstraníte zbytky minerálů, které mohou působit problémy. 

 

5 chytrých rad na konec 

  • Šetrně, ale účinně: Volte mírné, ale efektivní odvápňovací prostředky. Tvrdé chemikálie mohou váš kávovar nebo konvici nenávratně poškodit. 
  • Oplachovat, oplachovat, oplachovat: Po každém odvápnění spotřebič pečlivě opláchněte. Zbytky chemikálií nemají ve vaší kávě co dělat! 
  • Všeho s mírou: Ani příliš časté odvápňování není pro vaše spotřebiče dobré. Nepřehánějte to a dodržujte doporučenou frekvenci.  
  • Držte se pokynů výrobce: Oni vaše spotřebiče znají nejlépe. 
  • Nikdy nemíchejte: Kombinování odvápňovacích prostředků může být nejen neúčinné, ale i celkem nebezpečné.